zondag 17 maart 2013

Vegetarisch eten in PattayaVanochtend lekker uitgeslapen wakker geworden. Gisteren was het door de brand maar een korte nacht.
Na de brand werd meteen begonnen met het schoonmaken. Er werden extra mensen ingezet van de omliggende hotels, de eigenaar van dit hotel heeft verderop nog twee hotels.
In de loop van de ochtend was het hele hotel van boven naar beneden weer helemaal schoon en netjes inclusief de kamers allen voorzien van schoon beddengoed. Ook werd de schade die was ontstaan door de brand gerepareerd. Het schakelbord en de bedrading zijn vernieuwd en de muren werden ook schoongemaakt en plaatselijk van een nieuwe stuclaag voorzien en vandaag van een nieuwe verflaag. Een dag later is nauwelijks te zien dat er brand is geweest. Petje af voor iedereen die heeft meegeholpen.Gisteren overdag weinig gedaan, voelde me moe en een middagdutje wilde niet echt lukken. Later op de middag nog even Pornsawan bezocht en afscheid genomen. Ze gaat vandaag voor twee weken terug naar haar geboorte dorp in het Noordoosten van Thailand. Ik heb de afgelopen weken verschillende keren haar bezocht en leuke gesprekken met haar gevoerd, het scheelt wel als iemand goed Engels spreekt. Ik hoop haar bij een volgend verblijf in Thailand weer terug te zien.Vandaag is het zondag en ben nu 45 dagen weg uit Nederland, de tijd vlieg voorbij en over 11 dagen ga ik weer terug. De komende week krijg ik nog een week gezelschap van een goede kennis/vriend uit Amsterdam. Hij vertrekt vandaag voor een vakantie van drie weken en zal donderdag a.s naar Pattaya komen. Ik heb voor hem alvast een kamer gereserveerd in hetzelfde hotel waar ik ook verblijf. Ik ben benieuwd hoe hij Pattaya zal ervaren, hij is hier nog nooit geweest, wel meerdere keren in andere delen van Thailand.

Tegen de avond ben ik naar mijn favoriet vegetarisch restaurant gaan eten. Er is wat dat betreft weinig keus hier in Pattaya. Op wat Indiase restaurants na, waar ook vegetarisch op de menukaart staat, is er verder niks. Deze maand heb ik bewust gekozen om echt vegetarisch te eten, ik heb maar één keer iets vanuit de zee gegeten in een restaurant. Als ontbijt en lunch heb ik wel de nodige Tuna Sandwiches gegeten, toast met jam of gebakken ei heb ik deze maand aan mij voorbij laten gaan. Een enkele keer kocht ik broodjes en kaas bij de Friendship Supermarket. In een gewoon restaurant bestel ik meestal fried vegetables met rijst. De 7-Eleven en Familie Mart verkopen ook vegetarische gerechten, die ze in de magnetron voor je opwarmen. Ze smaken niet slecht voor de afwisseling. In tegenstelling tot Nederland, ben ik nu gewent om kleine porties te eten waar ik voldoende aan heb. Als ik zelf kook, dan maak ik meestal teveel, bewaren voor de volgende dag lukt ook niet altijd. Ik heb nu talloze keren op straat gezien hoe je snel een kleine maaltijd bereid in de stijl zoals ik zelf ook meestal voor mezelf thuis kook.

Bij binnenkomst van het Five Star J Vegetarian Restaurant word je nog steeds met een 'Merry Christmas' begroet. Waarschijnlijk hangt het voor eeuwig. De kleurtjes rood en goud passen goed bij het boeddhisme.
Ik kom hier graag, het eten is lekker en ze hebben een uitgebreide menukaart,keuze genoeg. Ik heb al heel wat gerechten uitgeprobeerd. Tot nu toe nog altijd goed gegeten. Ook de fresh ginger thee is aan te bevelen die ik altijd bij binnenkomst als eerste bestel. Wat ik ook een goede gewoonte vind is, dat je altijd gratis water krijgt geserveerd bij het eten.

Het restaurant is een familiebedrijf, vader, moeder, kinderen, kleinkinderen en aangetrouwde familie hebben allemaal een taak binnen het restaurant. Het zijn allemaal hardwerkende vriendelijke mensen. Naast het eten, verkopen ze ook nog wat biologische producten. En verder bezorgen ze ook het eten bij je thuis.

Ik was vroeg, er zat nog niemand binnen. Meestal neem ik tafel nummer 2, die is lekker groot en ruim, waarschijnlijk omdat het cijfer nummer 1 van de muur is gevallen. Na 'n half uur druppelde het restaurant langzaam vol. Zoals altijd een gemengd en divers publiek, van mensen zoals ik tot hele families van Thaise of Chinese afkomst.
Mijn bordje was weer leeg en ik bleef nog even nazitten en genieten van de mensen om me heen. Een van de dochters kwam mijn tafel afruimen en wees met enige verbazing naar een potje op tafel. Het potje was bij binnenkomst nog gevuld met vers gesneden rode chili pepers, nu was het potje leeg.
---
pmc © 17 maart 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten