Informatie

Paspoort en visum

Ieder land hanteert zijn eigen regels voor bezoekers van verschillende nationaliteiten. Zo moet je paspoort in sommige landen nog minimaal zes maanden geldig zijn als je het desbetreffende land verlaat. Ook is voor het reizen naar bepaalde landen een visum vereist. Je kunt deze aanvragen bij de ambassade van het desbetreffende land, maar soms ook bij aankomst.
Vaccinaties en preventieve maatregelen

Bij reizen naar veel (sub)tropische bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor terecht bij de GGD Reisvaccinaties.Geneesmiddelen mee op reis

Ga je op reis met een geneesmiddel dat onder de Opiumwet valt, dan moet je hiervoor een officiële verklaring aanvragen. Kijk op de website van het CAK. Daar vind je alle informatie terug over het reizen met deze geneesmiddelen.

Voor welke geneesmiddelen heb ik een verklaring nodig?
In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Op het overtreden daarvan staan strenge straffen. Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen kunt je dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt onder andere voor slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Valium, Seresta), sterke pijnstillers (bijvoorbeeld Morfine), ADHD-middelen (bijv. Ritalin, Concerta) en medicinale cannabis.
Zie ook de brochure 'Geneesmiddelen op reis'.Verzekerd zijn voor zorg tijdens je vakantie in het buitenland

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijf je verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je kunt krijgen hangt af van het land waar je op vakantie bent. Ook de vergoeding van zorgkosten hangt daarvan af. Soms dekt je zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heb je daar wel een aanvullende verzekering of reisverzekering voor nodig. Controleer dit ruim van te voren als je op reis gaat naar het buitenland.

Zorgkosten buitenland
Nederland heeft met een aantal landen de afspraak dat zij elkaars verzekerden helpen als die zorg nodig hebben. In deze verdragslanden heb je dus recht op medische zorg uit het basispakket van dat land. Deze landen verrekenen de kosten achteraf met elkaar.

Als Nederland geen afspraken heeft gemaakt met het land waar je naartoe gaat, zoek dan in de polis van je zorgverzekering of reisverzekering op, voor welke medische zorg je daar verzekerd bent.

Langer verblijf in het buitenland
Ga je voor langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een wereldreis, dan bepaalt je Nederlandse zorgverzekeraar of je nog wel verzekerd bent. Dit kunt je navragen bij je zorgverzekeraar.Tips
Vergeeft niet je zorgverzekeringspasje mee te nemen. Maak voor zekerheid een kopie en noteer ook de alarmnummers van je zorgverzekeraar voor het buitenland.
Een goede reisverzekering is ook aan te bevelen. Bij sommige zorgverzekeraars kun je naast je zorgverzekering, ook een reisverzekering afsluiten.
Zorg sowieso dat je van alle belangrijke documenten een kopie heb. Sla deze bijvoorbeeld op in je telefoon of je iPad, of bewaar het op je email account (bijvoorbeeld Gmail of Yahoo), deze kun je waar ook ter wereld gemakkelijk inloggen, inzien en uitprinten.Informatie over ThailandInformatie over CambodjaInformatie over VietnamInformatie over TaiwanHulp voor Nederlanders in het buitenland


terug naar boven