vrijdag 15 maart 2013

Vrijdag visdagVolgens een mythe zou 'Vrijdag Visdag' zijn ontstaan doordat de boten dan terugkomen en de vis het verst is. Maar de traditie ligt ergens anders verankerd, namelijk bij de Katholieken, dat schijnheilig volkje wat sinds eergisteren een nieuw opperhoofd heeft in de vorm van een Argentijnse Jezuïet, die waarschijnlijk nog een fout verleden heeft ten tijde van de Junta onder leiding van Videla.

De Katholieke gelovige had op vrijdag een ‘dag van volledige onthouding’. Deze traditie stamt nog uit de begintijd van het christendom. De Kerk nam het joodse gebruik om tweemaal per week te vasten toen over.

In de zestiende eeuw veranderde dat tijdens de Reformatie. Binnen het Katholieke geloof werd er onderscheid gemaakt tussen vasten, met slechts een maal per dag, en onthouding. Onthouding betekende dat het eten van vlees van landdieren verboden was. Vis viel daar duidelijk niet onder en om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, at men dan vis. Vandaar dat vrijdag ook wel 'visdag' heet.

Nu merken we weinig meer van die regel. Voor de goede Katholiek is de regel echter nog niet helemaal afgeschaft: er wordt wel verwacht dat hij minder consumeert op vrijdag.

Een goede Katholiek doet wel meer dingen die hun God verboden heeft. Neem nou het misbruik van de honderdduizenden kinderen wereldwijd door priesters. De Katholieke Kerk is tegen het homohuwelijk. De nieuwe Paus, van hem is ook bekend dat hij het homohuwelijk een project van de duivel heeft genoemd. En dat priesters zich aan jongetjes vergrijpen wordt zeker gedoogt! Gelukkig ben ik niet gelovig en maak ik dus ook niet deel uit van al die hypocrieten die zich Katholieken noemen. De protestante en gereformeerde zijn wat dat betreft, ook één pot nat.

Hier in Thailand lijkt elke dag wel een visdag. In het dagelijkse straatbeeld zie je meer vis dan vlees. Toen ik in Vietnam was, zag je beide elke ochtend in overvloed.

En over welke vissoorten hebben we het dan? Vandaag even een kijkje genomen langs de talrijke visverkopers en visrestaurants.s' Middags nog een stukje gewandeld en even bij Porn langs geweest. Zij was druk bezig met scholing. Binnenkort gaat ze voor een paar weken terug naar huis (in het noorden van Thailand) om haar familie bezoeken. Ze vertelde dat ze twee zoons heeft, die wonen bij haar moeder.---
pmc © 15 maart 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten