vrijdag 8 maart 2013

Po(r)nVandaag is het 8 maart, Internationale Vrouwendag. Vandaag wil ik hier in Pattaya één vrouw in het zonnetje zetten waar ik veel bewondering voor heb.

Ze is een ware haarkunstenares. Ik heb haar voor het eerst in december vorig jaar bezig gezien en was meteen onder de indruk van haar creativiteit.
Deze week heb ik nader kennis met haar gemaakt. Haar naam is voluit Pornsawan, ze stelde zich voor als Porn zonder de 'r' uit te spreken. Ze komt uit het Noordoosten van Thailand. Een keer in de 3 maanden gaat ze terug naar huis. Verder is ze moeder van twee kinderen en heeft ze een vriend.
Ze vertelde me dat ze mij vaak heeft zien zitten op het naast gelegen terras. Dat klopt, ik ben een fan van haar creativiteit. Toen ik haar een hand gaf, verdwenen haar dunne ranke vingers in mijn grote hand, mijn vingers waren tweemaal zo dik.

Naast het werk geeft ze ook scholing aan mensen die dit vak ook willen leren. Tijdens ons gesprek waren er twee meiden bezig met kammen en vlechtjes maken op een oefenhoofd zal ik maar zeggen, ik weet nu even niet het juiste woord. Ze vroeg nog aan mij of ik het ook wilde leren, ik vertelde dat ik het graag zou willen leren, maar door een ziekte geen gevoel meer heb in mijn vingers. Ze pakte mijn handen vast en zei dat ze het kon voelen.
Haar openlucht 'atelier' bestaat uit een toonbank, een paar stoelen en tafeltjes. Het geheel staat voor de ingang van de 7-Eleven naast Gafea espresso tegenover Smile Dental Centrum, Pattaya Tai (Soi 15). 's Avonds word alles opgestapeld, zeiltje er omheen, een ketting met een slot en alles is weer veilig opgeborgen.

Een beetje kammen en vlechten lijkt misschien heel erg simpel, maar dat is het echt niet. Het is veel meer. De patroontjes zijn soms erg ingewikkeld en minutieus gekamd. Zonder een schaar te gebruiken ben je steeds afhankelijk van het modelkapsel, haarlengte en soort haar. Als klant kun je kiezen uit talrijke voorbeelden of er wordt ter plekke weer iets nieuws bedacht.

Voordat ik terug ga naar Nederland laat ik misschien mijn haar ook door haar kammen en vlechten, ik heb nu nog geen idee wat voor creatie bij mij past. Ook is mijn haar weer heel anders van structuur dan het Aziatisch haar. Mijn haar is al gauw pluizig.

Nadat we wat adresgegevens hebben uitgewisseld gaan we contact met elkaar houden. Jeetje, wat een leuk mens, en je raad nooit hoe oud ze is.


Vanochtend begon ik de dag met een lekker ontbijt bij Gafea Espresso, naast de werkplek van Pon en tegenover Smile Dental Centrum en Doctor Smile.
Zoals gewoonlijk bestel ik een Tuna Sandwich en een kop Sencha groene thee. Je krijgt er altijd een glas water erbij, dit glas wordt regelmatig bijgevuld. Wat ook er handig is dat je gebruik kunt maken van Free Wifi.

Op het terras vind je meestal pensionado's uit alle hoeken van de wereld, vooral Italianen die er elke ochtend bij elkaar komen en onder het genot van een kopje koffie veel bij te kletsen hebben.
Terwijl ik bezig ben met de Tuna Sandwich naar binnen te werken zie ik vanuit mijn ooghoek een Thaise dame voorbij lopen. Jammer dat ik de kans niet kreeg om er een foto van te maken. Ze was in een blauw kort strak jurkje gekleed, dat is op zich niks bijzonders, maar ze had enkele delen van haar lichaam op een onnatuurlijke wijze, laat ik het voorzichtig zeggen 'opgespoten'. Van een borstvergroting kan ik nog wel begrijpen als je niet veel op de plank hebt, maar haar billen en heupen staken wel erg ver uit aan alle kanten. Het was dus geen gezicht.

Er kwam een man bij mij aan het tafeltje zitten, alle tafels en stoelen waren verder bezet. Met een zwaar Italiaans accent vroeg hij met zijn hese stem in het Engels of hij bij me kon zitten. Ik knikte en maakte wat ruimte vrij aan tafel. Na een klein gesprekje over ditjes en datjes besloot ik weer verder te gaan en nam afscheid en hij ging weer verder met het lezen van de krant.

Toen ik na een behoorlijk wandeling later in de middag weer bij het hotel aankwam, zag ik dat de stoepranden op sommige plekken een nieuw kleurtje hadden gekregen.
Vanavond ga ik naar de 'hoeren' om het maar eens heel erg plat uit te drukken om zo de Internationale Vrouwendag af te sluiten.

---
pmc © 8 maart 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten