dinsdag 19 maart 2013

Transgenders en LadyboysNu ik toch in Thailand ben, probeer ik in contact te komen met het transgender (transseksueel) gebeuren alhier, maar dat valt vies tegen. De meeste die ik gesproken heb, spreken slecht Engels en dan eindigt een gesprek al snel.
Ik wil graag weten hoe hier het proces verloopt als je besluit om als vrouw of man verder te leven. Hoe zijn de zaken hier geregeld, hebben ze hier ook een Genderteam? Of kun je gewoon naar de huisarts gaan voor je hormonen. Wat ik wel weet, er zijn hier genoeg klinieken waar je een geslachtsveranderingsoperatie (SRS) kunt laten uitvoeren. De enkeling die ik gesproken heb, heeft alleen de bovenkant aangepast. Vele durven toch niet afscheid te nemen van de onderkant. Ook zijn ze bang dat de operatie mislukt. Nog een reden is, dat het voor hun erg duur is en niet zoals in Nederland, dat het vergoed wordt.

Er lopen hier genoeg ladyboys (kathoey) rond, wel of niet gedeeltelijk geopereerd. De ene groep loopt met de neus omhoog van: 'Kijk mijn nou eens hoe mooi ik ben', zeker als ze een borstvergroting hebben, dan mag dat door iedereen gezien worden. En de andere groep zijn vaak eenlingen en kijken meestal naar de grond en verbergen dat ze nog niet gelukkig zijn met het resultaat omdat ze nog heel wat mannelijke kenmerken hebben. Het is niet vanzelfsprekend dat elke Thaise 'jongen' een mooie vrouw is. Ik heb genoeg mooie jongens gezien waar je zo een mooie vrouw van kunt maken, maar die zijn dan weer gay en willen alleen maar een mooie jongen zijn.
Naast de vele ladyboys, zie je nu en dan ook de vrouw-naar-man transgenders. Zou gauw je er één gespot hebt, zie je ze steeds meer. Ook ben ik hier in Pattaya een aantal lesbienne's tegen gekomen. Je hebt ze hier ook in alle soorten en maten net als in Nederland. Bij sommige denk je weer dat het een vrouw-naar-man transgender is.

Zoals je in Nederland Kelly van der Veer hebt, hebben ze in Thailand Parinya Charoenphol of Parinya Kiatbusaba (geboren op 9 juli 1981), ook bekent als Nong Thoom, Nong Toom or Nong Tum. Zij is één van de bekendste transgenders van de wereld. Wie en wat is Parinya Charoenphol eigenlijk?

Parinya Charoenphol werd in 1981 geboren als Noong Tum en groeide op in een arm gezin in het Noorden van Thailand. Hij was enige tijd een samanen (novice) in welke tijd hij zich al bewust werd van zijn ‘vrouwelijkheid’, hij experimenteerde met lipstick en make-up. Om zijn familie te onderhouden en (later) om geld te verdienen voor een geslachtsveranderingsoperatie besloot hij Muay Thai vechter te worden en ging trainen in Chonburi.

Zijn eerste grote, publieke wedstrijd vond in februari 1998 plaats in het Lumpini Boxing Stadium in Bangkok waar hij, opgemaakt als vrouw, een grotere en gespierdere tegenstander versloeg en hem vervolgens kuste, tot vermaak bij sommigen en boosheid bij anderen. ‘Vrouwelijkheid’ was de ‘mannelijke’ wereld van Muay Thai binnengeslopen. In 1999 onderging hij een geslachtsveranderingsoperatie. In 2006 maakte zij een comeback en won een wedstrijd tegen een zware Japanner in Pattaya.

De film ‘The Beautiful Boxer’ over haar leven met Asanee Suwan in de hoofdrol als Nong Toom kwam uit in 2003 en won verschillende prijzen. Zie interview: Nong Toom - Transgendered Thaiboxing

Tegenwoordig is de voormalige Muay Thai kampioen model en actrice. In 2011 opende ze samen met Asanee Suwan, een trainingskamp in Pranburien en weer later gaf ze les aan kinderen op de Baan Poo Yai school.

De ‘mythe’ van de Thaise mannelijkheid bestaat uit meerdere lagen en is niet eenduidig. Aan het beeld van de ‘stevige drinker en rokkenjager’ kunnen we dat van de ‘vechtersbaas en kostwinner’ en dat van de ‘monnik’ toevoegen. Evenals voor de vrouw zegt het biologisch geslacht niet zo veel meer; sociale, culturele en economische rolpatronen zijn veel belangrijker aan het worden.
The Ladyboys

Het lijkt altijd zo simpel, je hebt jongens en je hebt meisjes. Dat geldt echter niet voor Thailand. Daar vind je de ‘derde sekse’ namelijk ladyboys oftewel kathoeys.

Ladyboys zijn mensen met een mannenlichaam maar ze gedragen zich als vrouw, brengen make-up op en kleden zich als vrouwen. Ze vormen een grote en belangrijke groep in de Thaise samenleving. De ladyboys zijn meestal een bron van vermaak (in de goede zin van het woord).

De keuze voor de vrouwenrol
Hoewel ze soms erg opvallen door hun extravagante gedrag, vooral in toeristische bestemmingen, laat een kathoey zich niet in één woord vangen. Een etiket als transseksueel of travestiet voldoet zeker niet. Ook de westerse begrippen homo, hetero en biseksueel snijden geen hout. Een ladyboy is niet per definitie gay. Kortom een kathoey is geen man, geen vrouw, geen homo of hetero.

De tussenvormen
In Thailand bestaan meer categorieën, tussenvormen. Zoals de jongen die de soep serveert in het lunchrestaurant met oogschaduw, een ringetje in zijn oor en elke dag een andere kleur diadeem om zijn haar uit zijn gezicht te houden. De grote, stoere jongen met lipstick – of is het een jongensachtige meid – met de mobiele telefoon op het vliegveld. Terwijl wij in het westen de wereld verdelen in mannen, vrouwen, travo’s en transi’s kennen de Thais, tien tot veertien tussenvormen. Ze worden om die reden ook wel de phet ti sam genoemd: de derde sekse.

Bij ladyboys is niet de voorkeur voor mannen het uitgangspunt maar het spelen met gender. Vanuit het perspectief van de kathoey is niet het biologische geslacht maar de rol die iemand speelt bepalend. Ze kiezen voor de vrouwenrol. De seksuele voorkeur voor het eigen geslacht is daarbij niet het belangrijkste. Hetzelfde zie je ook bij Thaise vrouwen die een mannenrol aannemen en ‘Tom’ worden genoemd.

Relaties
Een ladyboy is niet per se op zoek naar gay-mannen. Soms geeft ze de voorkeur aan een stoere hetero man zodat zij zich meer vrouw kan voelen. Er zijn ook hetero westerse mannen die een relatie aangaan met een ladyboy. Dat kan uit nieuwsgierigheid, maar kan veelal ook een bewuste keuze zijn. Hetero mannen verklaren deze opmerkelijke keuze vaak met de stelling dat zij ‘het beste uit twee werelden’ hebben gekozen. Een ladyboy is zelf als man geboren en begrijpt daarom andere mannen beter en kan daarnaast de behoefte aan liefde en intimiteit invullen, zoals vrouwen dat kunnen.

De rol van de ladyboy in de Thaise maatschappij
Ladyboys worden in het boeddhistische Thailand, waar tolerantie hoog in het vaandel staat, breed geaccepteerd door de omgeving. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom je zoveel ladyboys ziet in het Thaise straatbeeld. Ze zijn een onderdeel van de samenleving in al zijn geledingen. Sommigen zijn filmsterren, beroemde muzikanten of soapsterren. Er zijn zelfs schoonheidswedstrijden voor kathoeys. De ladyboys spelen ook een belangrijke rol in de toeristenindustrie. De professionele cabaretshows van ladyboys, zoals Tiffany’s in Pattaya en de Calypso Show in Bangkok, worden massaal bezocht door toeristen uit alle windstreken.

Het ladyboy toilet
In Thailand komen ook steeds meer voorzieningen speciaal voor ladyboys. Op de Technische Universiteit van Chiang Mai hebben de ladyboys zelfs een eigen toilet. Tussen het mannen- en vrouwentoilet in, opent zich nog een deur. Op de deur een pictogram dat bestaat uit een samenstelling van de bekende man- en vrouwsymbolen. De kathoeys van de universiteit dienen mannenkleding te dragen, maar ze mogen zich wel opmaken en een vrouwelijk kapsel dragen.

Het bijgeloof
Maar het is niet enkel de sociale acceptatie die ervoor zorgt dat transseksuelen zo talrijk zijn in Thailand. Veel Thai geloven dat een vorig leven ertoe kan leiden dat iemand zich gevangen voelt in het verkeerde lichaam. In kleine dorpjes gebeurt het soms dat een moeder met enkel zonen één van haar zoons van jongs af aan als meisje opvoedt. Hij kan zijn moeder dan helpen in de huishouding.

Bijgeloof speelt ook een rol bij de acceptatie van ladyboys. Op het Thaise platteland wordt soms de hulp van goede geesten ingeroepen als een kind ziek is. En dan kan het gebeuren dat een vrouwelijke geest in het lichaam van een jongen terechtkomt. Ze geneest hem, maar vanaf dat moment voelt de jongen zich een vrouw.

Acceptatie via sport
Toch is de acceptatie nog niet volledig te noemen. Zo mogen kathoeys hun geslacht niet officieel veranderen. Als een kathoey een geslachtsveranderingsoperatie heeft ondergaan, blijft er in haar paspoort staan dat ze een man is. Dat geeft in de praktijk veel problemen zoals bij de militaire dienstplicht voor jongens.

Toch is Thailand zeer tolerant. Sinds de Iron Ladies in 1996 landskampioen volleybal werden, zijn de kathoeys niet meer weg te denken uit Thailand.
---
pmc © 19 maart 2013

10 opmerkingen:

 1. Goed geschreven en interessant verhaal Petra. X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Anita. Ook deze vakantie heb ik veel contact met deze mensen.

   Verwijderen
 2. Wat een mooi interessant verhaal heb je geschreven.
  Ik ben ook transgender en ga voor het eerst naar Thailand in September (Koh Samui) om lekker even bij te tanken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie Zita. Vraagje, heb je het hele traject al achter de rug?

   Verwijderen
  2. Petra sorry voor de late reaktie, begin net met het traject ,heb met mijn huisarts gesprek gehad voor hormonen ,deze week weer langs bij de huisarts en zal wel doorverwezen worden naar het vu.

   Verwijderen
  3. Okee, ik wens je sterkte en succes met het hele traject.

   Verwijderen
  4. Dank je wel ,leef sinds 2 jaar als vrouw en heb mijn borst implantaten sinds vorig jaar Juni ook al weer een jaar ,toch wel aardig op weg in het traject realiseer ik mij nu ,het is allemaal al gewoon voor mij , hormonen en eventuele operatie dan is het klaar ,zie er naar uit om een paar weken in Thailand te vertoeven. Fijn dat dat je veel deelt over jou reizen,ik geniet er van om het allemaal te lezen ,Thanks ,hopelijk gaat het goed met je. Gr Zita.

   Verwijderen
  5. Goed om te horen dat je al zo ver ben, nu nog de kers op de taart :-)

   Verwijderen
 3. Ben een mooie hetro man uit België en op zoek naar een knappe ladyboy transgender transexweel van 27 plus mager met een boezem van een vrouw die een vaste lang durghe relatie zoekt foto kan bij eerste ontmoeting tel 0486361974 gr Geertje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Geertje, ik zou zeggen: 'Kom naar Thailand en zoek er een uit'. Je kunt altijd ruilen als het je niet bevalt.

   Verwijderen