zondag 5 juni 2016

Het bedelaars dilemma in ThailandBedelaars, je komt ze overal tegen in de hele wereld ook hier in Pattaya, Thailand.
Moet je ze wel wat geld geven of juist niet! Wie zijn deze mensen?

De bedelaars die je in Thailand op straat tegenkomt, zijn geen Thai, maar komen vaak uit de arme buurlanden Birma, Laos of Cambodja. Ze komen naar het rijkere Thailand, maar raken al snel verstrikt tussen bendes die deze bedelaars uitbuiten. Alles wat je geeft, moeten ze uiteindelijk weer afstaan aan maffia-achtige families. Om de toeristen een onbehaaglijk schuldgevoel te geven, worden alle middelen ingezet door deze bendes. Jonge moeders met baby's en kleine kinderen, mensen die een of meerdere ledematen missen of gewoon 'n kind moederziel alleen. En de politie? Die doet niks en knijpt tegen betaling een oogje dicht.

Het Thaise familiesysteem zit goed in elkaar dat bijna niemand armoede hoeft te lijden. Broers, zussen, ooms en tantes, neven en nichten, alles en iedereen wordt ingeschakeld om het aan lager wal geraakte familielid te helpen. Met geld, eten of zelfs met werk. Bedel op straat is voor Thai de ultieme schande. Dat zou betekenen dat je door je familie bent verstoten. Je kunt dan net zo goed dood zijn. Veel Thai verkiezen de dood dan ook liever dan de bedelstaf.

Ik vraag me dus af of dat deze bedelaars niet beter af zijn geweest als ze niet naar Thailand waren gekomen, maar ondanks dat het misschien moeilijk is (ik heb makkelijk praten met mijn WIA-uitkering), om toch een bestaan op te bouwen in hun eigen land. Ik weet van Cambodja, dat arme mensen naar Phnom Penh trekken en daar bedelend met hele families op straat leven, terwijl in de provincie iedereen die van goede wil is een baan heeft en de kinderen naar school gaan. Ik heb vaak mijn bedenkingen als ik bedelaars zie er is namelijk werk genoeg voor iedereen, ook in Birma, Laos en Cambodja.Thaise tv-commercial ligt onder vuur

Hoewel het grootste deel van de Thaise kijkers weer tranen in haar of zijn ogen krijgen van onderstaande reclame, of in ieder geval warme gevoelens, toch is de Thaise tv-commercial onder vuur komen te liggen. In het spotje van een verzekeringsmaatschappij zijn namelijk een bedelende moeder en kind te zien. En dat zet volgens de Mirror Foundation aan tot handel met bedelende kinderen. In Thailand zijn namelijk hele maffia-achtige groepen die achter de bedelaars zitten. Ze worden in de morgen uitgezet en in de late avond weer opgehaald. Ze moeten het geld dat ze hebben opgehaald grotendeels afstaan. Slechts een klein deel mogen ze zelf houden. Om het allemaal nog wreder te maken worden deze bedelaars, die afkomstig zijn uit buurlanden Birma en Cambodja, vaak verminkt om meer medelijden en dus geld los te krijgen van de toevallige passant.

Flauwekul

Hoewel de welzijnsorganisatie een punt heeft wat betreft de bedelaars, daar zou beter op gecontroleerd mogen worden, vind ik dat de Mirror Foundation een stap te ver gaat om deze commercial als een bron van kwaad te zien. Natuurlijk kun je beter niets geven aan de kinderen die bedelen, want je helpt alleen de maffia. Maar daar gaat de commercial niet over. Het gaat over goed doen. En wie weet, voelt en politie-man of politici ook warme gevoelens bij het zien van de commercial en besluit hij om de praktijken met de bedelaars eens met wortel en tak uit te roeien. Beoordeel de video hieronder zelf maar:---
pmc © 5 juni 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten