donderdag 9 juni 2016

De koning van ThailandHet is vandaag donderdag 9 juni 2016 en het is knetterend warm. De afgelopen weken heb ik met regelmaat bij mijn Thaise vrienden/kennissen geïnformeerd of ze weten waar 9 juni voor staat, of om nog preciezer te zijn "Wat gebeurde er 70 jaar geleden op 9 juni?" Niemand kon mij een antwoord geven, waarschijnlijk zijn ze in Thailand niet zo van de jaartallen en de feitjes. Hetzelfde overkwam me toen ik informeerde wat 5 mei voor hun hier in Thailand betekend, ook daar kon niemand mij een antwoord op geven.

Op 9 juni 1946 werd Phra Chaoyuhua Ananda Mahidol, beter bekend als Rama VIII of koning Ananda Mahidol dood gevonden in zijn slaapkamer. Ananda Mahidol was de oudere broer van de huidige koning Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als Rama IX of Bhumibol de Grote. Over de doodomstandigheden is tot op heden niks bekend, al wordt als officiële reden gegeven dat zijn pistool bij het schoonmaken per ongeluk was afgegaan. Tot op heden wordt echter eerder gedacht aan moord of zelfmoord. Prins Bhumibol Adulyadej werd op 9 juni 1946 benoemd tot koning van Thailand. Hij keerde echter eerst terug naar Zwitserland om zijn studie in rechten en politiek af te ronden. Hij trouwde op 28 april 1950 met Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara en een paar dagen later, op 5 mei 1950, werd hij tot koning gekroond.Wat weten we allemaal over de koning van Thailand? Koning Bhumibol is geboren op 5 december 1927 in Cambridge, Massachusetts Verenigde Staten. Naast zijn overleden broer had de koning ook nog een oudere zus genaamd Galyani Vadhana, zij overleed in 2008.

Koning Bhumibol en koningin Sirikit hebben vier kinderen:
  • Prinses Ubol Rattana, geboren op 5 april 1951. Zij is sinds 1998 gescheiden. De prinses heeft drie kinderen, twee dochters en een zoon die tijdens de tsunami in Phuket omkwam.
  • Kroonprins Maha Vajiralongkorn, geboren op 28 juli 1952. Hij kreeg op 29 april 2005 een zoon en opvolger genaamd Dipangkorn Rasmijoti.
  • Prinses Maha Chakri Sirindhorn, geboren op 2 april 1955.
  • Prinses Chulabhorn geboren op 4 juli 1957. De prinses is gescheiden en moeder van twee dochters.
De gezondheid van de koning is de laatste jaren flink achteruit gegaan, hij verschijnt nauwelijks nog in het openbaar. Ook over zijn opvolging is weinig bekend.
De koning is nog steeds mateloos populair en geliefd bij het volk, op majesteitsschennis staan hoge straffen tot wel 15 jaar voor belediging van de koning.
Het 70 jarig koningschap werd hier in Pattaya niet erg uitbundig gevierd. In het straatbeeld zag je wel de kleur geel veel terug in de kleding, maar geen grote portretten van de koning langs de bekende en drukke wegen. Het viel me al eerder op toen ik hier na twee jaar weer terugkwam dat veel portretten (bij Jomtien Beach o.a) met alle vlaggetjes en versieringen weg zijn gehaald. Is Pattaya niet meer zo koningsgezind of is dit maar schijn!


UPDATE: 13-10-2016
Vandaag donderdag 13 oktober 2016 is koning Bhumibol op 88 jarige leeftijd overleden.

---
pmc © 9 juni 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten