Vandaag 5 februari 2019 is het Chinees Nieuwjaar, het Jaar van het Varken.
Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van alle Chinese feestdagen.
Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren.
Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.
Gisteren werd er hier veel knalvuurwerk afgestoken (meer dan andere jaren) en zag je overal offer-tafels, van rijkelijk tot eenvoudig gevuld met eten en drank. Ook waren veel mensen in het rood gekleed.
Dit is mijn bijdrage aan Boeddha, het is weer eens wat anders. Hopelijk is hij tevreden gestemd.
Het varken is de twaalfde teken van de dierenriem. Volgens één mythe, zei de Jade-keizer dat de volgorde bepaald zou worden in de volgorde van aankomst bij zijn partij. Het varken was te laat omdat hij zich verslapen had. Een ander verhaal zegt dat een wolf zijn huis verwoestte. Hij moest zijn huis herbouwen voordat hij kon vertrekken. Toen hij aankwam, was hij de laatste en kon alleen de twaalfde plaats innemen.
Het varken wordt ook geassocieerd met de Aardse tak (地支 -dì zhī) hài (亥) en de uren 9-11 in de nacht. In termen van yin en yang (阴阳 -yīn yáng) is het varken yin. In de Chinese cultuur zijn varkens het symbool van rijkdom. Hun mollige gezichten en grote oren zijn ook tekenen van geluk.
---
pmc © 5 februari 2019
Geen opmerkingen:
Een reactie posten