maandag 1 mei 2017

Sanctuary of TruthHet is weer een aantal jaren geleden dat ik een bezoekje bracht bij de Sanctuary of Truth in het noorden van Pattaya. Vandaag samen met een vriendin die nog tot en met 8 mei bij mij in het appartementencomplex K.Place logeert, een uitstapje gemaakt naar de Sanctuary of Truth.

Gelegen op een rotsachtige heuvel aan de zee in Naklua, het noordelijk deel van Pattaya, ligt het opmerkelijke Sanctuary of Truth (Heiligdom van de Waarheid). Het bouwwerk is met behulp van traditionele technieken nauwgezet gesneden uit teakhout en gebouwd zonder gebruik van metalen spijkers. Het Sanctuary of Truth is moeilijk in één woord te beschrijven. Het bouwwerk is deels tempel, deels museum, deels kunstgalerie en deels workshop. Het meer dan 100 meter hoge houten structuur midden op het gebouw zorgt voor een indrukwekkend gezicht tegen de achtergrond van de Golf van Thailand. Het Sanctuary of Truth is het geesteskind van de Thaise miljonair zakenman Lek Viriyaphant. Khun Lek overleed in 2000, maar zijn erfenis leeft voort met zijn andere culturele projecten als het Erawan Museum (Bangkok) en de Ancient City (Bangkok). Zijn werk met het Sanctuary of Truth begon in 1981 en zal naar verwachting op zijn vroegst in 2025 afgerond zijn.

Mix van Thaise, Khmer, Indische en Chinese invloeden.

Het volledige gebouw is opgetogen met sculpturen van traditionele boeddhistische en hindoeïstische motieven Khun Lek wist dat de bouw van zijn droomwerk een lang proces zou zijn. Door gebruik te maken van hout wilde hij aantonen dat dit in overeenstemming is het de Boeddhistische overtuiging dat niets in het leven blijvend is. Het beschermen van de traditionele houtbewerking en de vaardigheden van de ambachtslieden maken een bezoek aan het Sanctuary of Truth nog meer de moeite waard. De design sculpturen en houtsnijwerk dat verdeeld is over de vier vleugels van het gebouw zijn rijk aan symboliek met een mix van Thaise, Khmer, Indische en Chinese invloeden. Hoewel het Sanctuary of Truth wordt vertegenwoordigd door het Boeddhisme, geldt dit ook voor het hindoeïsme, taoïsme en confucianisme.

---
pmc © 1 mei 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten