zondag 3 juli 2016

Motorbike TaxiGisteravond was er een etentje buiten bij de buren van het appartementencomplex K-Apartment.
De lieve vrouw die de tent runt had de dag ervoor 50.000 Bath gewonnen in de loterij (trekking altijd de eerste en de 16de van de maand). Naast de jongens van de motorbike taxi waren er ook heel wat vrienden/familie uitgenodigd waaronder 6 politieagenten. Waarschijnlijk zit dit in de cultuur verweven als je ondernemer bent. Net voor tienen was het feest afgelopen en nog geen vijf minuten later barstte de hemel open, de regen kwam met bakken uit de hemel vallen met daarbij ook nog een stevig onweer (deze zijn heel anders dan we in Nederland gewent zijn). Dit heeft de rest van de avond tot 's ochtends vijf uur geduurd, pas daarna heb ik gelukkig nog twee uurtjes kunnen slapen.
Wat valt er allemaal te vertellen over de motorbike taxi in Thailand, oftewel brommertaxi. De chauffeurs van de brommertaxi's zijn herkenbaar aan hun gekleurde hesjes die ze dragen met daarop een nummer. In tegenstelling tot taxi's en tuk-tuk's rijden de brommertaxi's niet door de stad op zoek naar klandizie, maar staan ze vaak op een vast punt, zoals op de hoek van een straat, bij een hotel enz. Voor de prijs moet uiteraard onderhandeld worden, maar over het algemeen zijn motortaxi's op korte afstanden goedkoper dan een taxi of tuk-tuk.

Bij mijn appartement is ook zo'n vaste stek van een brommertaxi, een half gebouwd of half afgebroken bouwsels doet dienst als onderkomen. Daar hangen ze vaak de hele dag, gelukkig hebben ze allemaal een smartphone om hun tijd te doden. Zo nu en dan hebben ze een ritje met een van de bewoners van de twee appartementscomplexen, K.PLACE en K.Apartment. Overdag en 's avonds leven ze als ware in het bouwval. Regelmatig wordt er een potje gekookt op de ouderwetse manier, een stenen pot met daarin houtskool. Met een wok worden dan vlees en groente klaar gemaakt, de steam rice halen ze bij de overkant.De belangrijkste clientèle van de brommertaxi's zijn lokale Thai die dit vervoermiddel voornamelijk voor kleine afstanden naar en van werk gebruiken. De brommertaxi's worden in Bangkok soms ook wel voor langere afstanden gebruikt, omdat het een ideaal vervoermiddel is om de files te omzeilen. Uiteraard kunnen toeristen ook gewoon van de brommertaxi gebruik maken.
Het grootste voordeel van de brommertaxi is de snelheid in vergelijking met bijvoorbeeld de taxi of de bus. De hoofdstad Bangkok is berucht vanwege zijn eindeloze verkeersopstoppingen en het voordeel van de brommertaxi's is dat ze tussen de stilstaande auto's en bussen door kunnen rijden.

De brommer in het algemeen is een veel gebruikt vervoermiddel en je ziet vaak dat men met twee, drie of soms wel met vier personen van gebruikt maakt. Een keer zag ik een hele familie (vader, moeder en twee kinderen) plus een grote hond op brommer, voor de hond was geen zitplaats, deze moest staan en met de beide voorpoten op het stuur. In Vietnam en Cambodja wordt de brommer ook optimaal als vervoermiddel gebruikt.---
pmc © 3 juli 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten