vrijdag 31 januari 2014

Wandeling Phnom Penh (Chinese New Year)

Vandaag is het Chinese New Year en alle winkels en restaurants zijn dicht, gelukkig kan ik in mijn Guesthouse gewoon nog eten zolang de voorraad strekt.
Vandaag kun je dus rustig wandelen en er is weinig verkeer in Phnom Penh. De Chinese die hier wonen pik je er nu zo uit. Zij vieren met de hele familie Chinese New Year. Meestal heeft één van hen wel een winkel of restaurant waar ze dan met z'n alle gaan zitten. Zo'n feest bestaat meestal dat de mannen gaan kaarten of 'n ander soort spel spelen om geld, daarbij wordt er veel bier gedronken. De vrouwen zitten apart en kletsen je de oren van het hoofd, zij zorgen dat er genoeg te eten is.
De Cambodjanen zelf hebben niks met Chinese New Year, het is hun feest zeggen ze dan, niet het onze. Er wordt ook geen of nauwelijks vuurwerk afgestoken en zeker niet door Cambodjanen.
De eigenaar van het guesthouse heeft Chinese roots en was al vroeg bezig met het verbranden van geld, een ritueel wat je ook in Vietnam veel ziet. Je moet ervoor zorgen dat de doden niks te kort komen aan eten en drinken maar ook heel veel geld.
Soms riepen de feestvierende chinezen me binnen om een biertje mee te drinken. Achteraf toch spijt dat ik hun aanbod heb afgeslagen. Een biertje drinken vind ik geen probleem, maar mee eten word voor mij al een stuk moeilijker, ik ben vegetariër. En om eten (waar vlees in is verwerkt) af te wijzen, zou wel eens als beledigend kunnen worden opgevat. Dus ik hield het beleeft bij het zwaaien en Happy New Year.Vandaag kregen de militairen en de politie een extra bonus omdat het Chinese New Year is. Deze werd op één plek in Phnom Penh uitbetaald. Het was een zooitje ongeregeld bij elkaar. Ik heb nog nooit zoveel verschillende uniformen bij elkaar gezien.

---
pmc © 31 januari 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten