donderdag 30 januari 2014

Choeung Ek & Tuol Sleng
Vandaag samen met een Zwitsers meisje (Katherine) op excursie naar Choeung Ek (Killing Fields) en Tuol Sleng Museum geweest. We hadden voor een schappelijke prijs ($15,00) een Tuk Tuk geregeld bij het Kha Vi Guesthouse die ons de hele dag rond zou rijden naar beide locatie. Gelukkig had ik mondkapjes bij me, het was erg stoffig al die zand- en grindwegen. Het zou een zware dag worden. Jeetje, wat een ellende heeft dit volk veroorzaakt en moeten doorstaan.
Choeung Ek, ook wel de killing fields of velden des doods geheten, is een agrarisch gebied ongeveer 17 km ten zuiden van Phnom-Penh in een boomgaard. Gevangenen van Tuol Sleng werden hiernaartoe gebracht en omgebracht. Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren in te slaan. Ook doodbloeden werd veel toegepast. Minimaal 17.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979. Choeung Ek was slechts één van de vele killing fields (velden des doods) in Cambodja.
In een monument, een witte toren met glazen ramen liggen veel schedels, gesorteerd naar kinderen/volwassenen en man/vrouw. Sommige graven zijn slechts half afgegraven en men kan de restanten van mensen en kleding erin zien liggen. Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn. Een bezoek aan deze velden en aan het Tuol Sleng Museum maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen. Ieder jaar vindt er op 9 mei een herdenking plaats voor de slachtoffers.

Het Tuol Sleng-museum ook wel het Museum van Volkerenmoord genaamd is in Phnom-Penh in Cambodja. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Rode Khmer zijn gevangenen martelde en vermoordde, Tuol Sleng. In het museum zijn duizenden foto's van slachtoffers van de Rode Khmer en ook een landkaart van Cambodja gemaakt met de schedels van de slachtoffers. Wat dit museum vaak een extra drukkend gevoel meegeeft is dat het gevestigd is in een gewoon schoolgebouw. Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn. Een bezoek aan dit museum en aan Choeung Ek (Killing Fields) maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen.

---
pmc © 30 januari 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten