vrijdag 30 december 2016

Bijgeloof en de Thaise lottery

Bijgeloof speelt een belangrijke rol in het leven van veel Zuidoost-Aziaten. Getallen, dagen en locaties brengen voorspoed of ongeluk. Doodnormale handelingen kunnen de meest verstrekkende gevolgen hebben. Een zwarte kat of een vallende ster is er niets bij.

Geen volk is zo bijgelovig als de Vietnamezen. In Vietnam vinden veel mensen astrologie veel belangrijker dan godsdienst of wetenschap. Zo is het bijvoorbeeld not done om met iemand te trouwen die volgens de Chinese dierenkalender niet bij jouw sterrenbeeld past. Kwaaltjes worden opgelost met een amulet. En een voorspellende droom wordt voor waar aangenomen.

Maar ook de Thai zijn verslingerd aan bijgeloof. Op woensdag moet je in Thailand absoluut geen grote plannen hebben. Zelfs naar de kapper gaan is vragen om ongeluk. Als zwangere vrouw kun je bovendien beter niet op een drempel gaan zitten, maar is het juist wel weer verstandig onder de buik van een olifant door te kruipen. De bevalling zal dan licht zijn.

Veel beleefder en vrolijker maakt het bijgeloof de Thai niet. De Thai houden voortdurend rekening met soms wel erg kinderachtige geesten. Baby’s noem je altijd lelijk. Als je zegt hoe mooi het kindje is zou er wel eens een jaloerse geest kunnen toeslaan. Hetzelfde geldt voor complimenten over het eten. Ben je te positief, dan zou je zomaar buikpijn bij jezelf kunnen oproepen.

Wat dat betreft, ben ik ook best wel bijgelovig. Zo heb ik ook mijn dingetjes die ik lekker voor mezelf hou.Een aantal dagen geleden liep ik langs de vele lotterijverkopers op Pattaya Tai en zag bij toeval nog één lotnummer met de sterfdatum van mijn overleden vader, 30 december 2006. Tja, je bent bijgelovig of niet. Ik kon het niet laten liggen en heb het gekocht. Zo heeft iedereen in Thailand wel een verhaal met daaraan gekoppeld een theorie om bepaalde cijfers te gebruiken die dan geluk moeten brengen. Er bestaan hele boekwerken waarin je het geluk kunt berekenen.

De Thaise Lottery

Het idee van de loterij heeft een ver verleden en gaat terug naar de oudheid. De mensen van Thailand zijn dol op gokken. De loterij wordt zeer serieus genomen in Thailand want het is de enige vorm van gokken wat is toegestaan ​​in Thailand. Twee keer per maand (op de 1ste en 16de) vind er een trekking plaats. De loten koop je op straat bij de loterijverkopers, een lot bij een kraampje kost 80 Bath, dat is de standaard prijs en 100 Bath bij de mensen die langs de deuren leuren. Elk ticket heeft 2 delen, de boven- en onderkant. Het is niet mogelijk om slechts één onderdeel te kopen en elk ticket heeft 6 cijfers. De trekking vind live op de televisie plaats, er zijn meerdere trekkingen en prijzen. De volgende dag kun je voor 5 Bath een krantje kopen met alle trekkingen en prijzen.

Vandaag, 30 december vind er de 'New Year Eve' trekking plaats, ik bedoel maar. Waarschijnlijk zal de 31ste geen goed getal of tijdstip zijn voor een trekking. Ik ben benieuwd of mijn bijgeloof en beredenering vandaag in de prijzen valt.

---
pmc © 30 december 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten