maandag 14 november 2016

Het laatste nieuws
Vandaag is de officiële rouwperiode van 30 dagen afgelopen, de meeste Thai zullen nog wel een tijdje door gaan met rouwen en ook met het dragen van zwarte of in combinatie met witte kleding. Hier in Pattaya zijn de mensen ondertussen ook uitgehuild en gaat het bruisende nachtleven weer als vanouds zijn gang.

'Thailand maakt zich op voor kroning op 1 december'

Naar het schijnt is de Thaise regering nu volop bezig met de voorbereidingen om de zoon van de overleden koning Bhumibol op 1 december tot de nieuwe koning te kronen. Uit eerder berichtgeving zei de kroonprins nog dat hij eerst een jaar wilde rouwen.
Volgens legerfunctionarissen zijn de plannen voor een kroning al in mei 2014 gemaakt destijds vanwege de legercoup en de gezondheid van de koning. Een formele kroning zal plaatsvinden als de overleden koning na een jaar van rouw wordt gecremeerd.

Het bericht van kroonprins Maha Vajiralongkorn dat hij niet meteen zijn vader wilde opvolgen, zorgde voor veel onrust en angst voor een instabiele periode in Thailand, dat is naar alle waarschijnlijkheid de reden dat er toch sprake is van een snelle inhuldiging. Experts in het land denken dat het leger na de kroning een grotere rol zal gaan spelen in het politieke spel. Verwacht wordt dat Vajiralongkorn een nieuwe, door het leger vastgelegde grondwet zal goedkeuren en zijn eigen team van adviseurs zal gaan samenstellen.

Maha Vajiralongkorn is niet erg populair in Thailand, hij is drie keer getrouwd en gescheiden, hij heeft uit deze drie huwelijken zeven kinderen. Het grootse deel van zijn leven heeft hij in het buitenland doorgebracht. Zo heeft hij een huis in Duitsland, waar zijn jongste zoon (prins Dipangkorn Rasmijoti, de nieuwe kroonprins) op school zit. Eind oktober is hij voor persoonlijke zaken naar Duitsland vertrokkenen, eind deze maand komt hij weer terug naar Thailand.

Het zal mij benieuwen hoe de periode na 1 december eruit gaat zien. Gaat de aanstaande koning nog iets doen om zijn populariteit bij de bevolking op te vijzelen! Of is hij maar een tussenpaus en wordt zijn jongste zoon langzaam klaargestoomd voor het koningschap.---
pmc © 14 november 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten