maandag 11 november 2019

Loy Krathong



Vandaag wordt in heel Thailand Loy Krathong gevierd, een feest van water en lichtjes. Volgens velen het leukste feest van het jaar. Het is in ieder geval een mooi en romantisch gezicht.

‘Loy’ betekent letterlijk varen, en een ‘Krathong’ is een vaartuigje van verscheidene materialen in de vorm van een lotusbloem. Dit vaartuigje bevat normaal gesproken een kaars, wierookstaafjes, bloemen en negen muntjes, omdat negen het geluksgetal voor Thai is.




De oorsprong van Loy Krathong gaat ruim 700 jaar terug. Volgens de legende was het de dochter van een Brahmaan-priester, Nang Noppamas, zij leefde in het Sukhothai koninkrijk, die op haar eigen manier de godin Mae Kong Ka wilde bedanken. Nang Noppamas wordt vaak beschreven als de mooiste, intelligentste en meest talentvolle Thaise vrouw uit het Sukhothai koninkrijk. Zij zou de eerste krathong gemaakt hebben in de huidige lotusvorm en na het aan de koning getoond te hebben, te water hebben gelaten in de rivier.

Volle maan
Het festival begint bij het schemer worden in de avond bij volle maan is (en vaak ook de avonden ervoor en erna). Thai gaan dan naar de oevers van vijvers, kanalen, meren, rivieren en de zee om hun krathong naar het water te brengen. De kaars en de wierookstaafjes worden aangestoken en dan wordt de krathong te water gelaten. Men gelooft dat hoe langer de kaars blijft branden des te beter je geluk is in het komende jaar. Op het water zijn de duizenden kleine en grote vaartuigjes vaak een prachtig gezicht.

Ook laten de Thaise stelletjes de krathong samen te water. Hoe langer ze dicht bij elkaar blijven, des te langer en mooier zal hun relatie zijn. Sommige paren helpen de krathongs een handje door ze met een klein touwtje aan elkaar te verbinden. Je kan een krathong zelf maken, ze zijn ook overal te koop.




---
pmc © 1 november 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten