donderdag 11 november 1999

Chinatown NYC
Vandaag Chinatown bezocht en Little Italy (Manhattan). Het heeft niet meer de sfeer die je in films en televisie-series ziet.

Chinatown in New York is een wijk op het eiland Manhattan in New York City. Het is een etnische enclave met 300.000 inwoners, waarvan de meesten van Chinese afkomst. Aan het einde van de 19e eeuw bestond de wijk uit nog maar een paar honderd Chinezen, daarna groeide dat aantal sterk. In de 1980’s is haar populatie deze van de bekende Chinese wijk van San Francisco voorbijgestreefd en werd ze de grootste Chinatown van het Westelijk Halfrond. Vandaag de dag is het één van de populairste toeristenattracties in New York.

Little Italy of klein Italië is een buurt in het zuiden van Manhattan in New York City, eens bekend om haar vele Italiaanse immigranten. Nu zijn er nog veel Italiaanse restaurants en winkels.

In het verleden strekte Little Italy zich uit tot Bayard Street in het zuiden, Bleecker Street in het noorden, Lafayette Street in het westen en de Bowery in het oosten. Toen in het midden van de twintigste eeuw Italiaanse Amerikanen Manhattan verruilden voor andere stadsdelen, buurten en buitenwijken slonk de buurt. Grote delen van Little Italy werden opgeslokt door China Town toen immigranten uit China en andere Oost-Aziatische landen zich in de buurt vestigden. De noordkant van Little Italy bij Houston Street verloor zijn Italiaanse karakter. Deze buurt staat nu bekend als NoLIta, een afkorting van North of Little Italy. Vandaag is alleen nog het stuk van Mulberry Street tussen Broome en Canal Streets herkenbaar als Little Italy. Hier zitten veel Italiaanse restaurants die gewild zijn bij toeristen.

Het Feest van San Gennaro is een grote braderie op Mulberry Street, tussen Houston Street en Canal Street die elke september 11 dagen duurt.

Andere Italiaans-Amerikaanse buurten in New York City zijn Little Italy in de Bronx (op Arthur Avenue, in het Fordhamdeel van The Bronx); Bensonhurst, Brooklyn; Howard Beach, Queens en het hele stadsdeel Staten Island, waar 44,5% van de bewoners van Italiaanse afkomst is.

---
phee © 11 november 1999

Geen opmerkingen:

Een reactie posten